Badem Ağacı Çeşitleri, cinsleri Nedir : yurdumuzdaki mevcut badem ağaçlarının hemen hemen tamamını tohumdan yetişmiş ağaçlar oluşturmaktadır. Tohumdan yetişen ağaçlar genellikle erken çiçek açmakta ve bunların meyve özellikleri de birbirinden farklı olduğundan standart bir üretim söz konusu olmamaktadır . Ticari badem yetiştiriciliğinde özellikleri bilinen ve tercihan geç çiçeklenen standart çeşitler kullanılmaktadır.
KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Merkezinde (SEKAMER) 1996 yılından itibaren yerli yabancı 34 çeşitle başlayan badem çeşit adaptasyonu sağlamaktadır. Fransa kökenli Ferragnes badem çeşidinin geç çiçeklendiği, çok verimli olduğu, ikiz meyve yapmadığı, her yıl kararlı bir şekilde ürün verdiği belirlenmiştir. Bu bakımdan ana çeşit olarak Ferragnes çeşidi kullanılabilir (iç randımanı % 40). Ferragnes çeşidi meyve tutumu için karşılıklı olarak tozlanmalıdır. Ferragnes çeşidi, Ferraduel ya da Cristomorto çeşitleri ile karşılıklı tozlanmaktadır. Bademde tozlanmayı arılar sağladığından çiçeklenme döneminde bahçede mutlaka kuvvetli arı kolonileri bulundurulmalıdır.
Son yıllarda hem geç çiçeklenen hem de kendine verimli, yani tozlayıcı çeşit gerektirmeyen yeni badem çeşitleri de geliştirilmiştir. Bu yeni çeşitler SEKAMER’deki bahçede denenmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu çeşitler de üreticilere tanıtılacaktır.
REKOR GELİŞİM ile badem ağaçlarınızdaki ve diğer ağaçlarınızdaki meyveye yatmama, çiçek tutmama, yaprak dökülmesi, sararma hastalıkları, meyve dökülmesi, ağaç kuruması, dal kanseri, sürgün yapmama gibi sorunları çözebildiğiniz gibi en yüksek verim ve kaliteye ulaşabilirsiniz. Badem bahçenizin toprağı ne kadar sert olursa olsun çok gevşek olur, ayrıca az su ve en az ilaç ile tarım yapabildiğiniz gibi erken hasat edersiniz. Diktiğiniz fidanlar çok hızlı tutar ve hızlı gelişir. Aşağıda videoları izlediğinizde bu konuyu sizlere daha iyi anlatabilmiş olacağız. Rekor Gelişim 2 yılda bir uygulanır. Rekor Gelişim Broşür için tıklayınız. Online Sipariş Hattı 023 364 22 22