Badem Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği : Badem ağaçlarınızdan istediğiniz verim ve  kaliteyi alamıyorsanız, diktiğiniz fidanlarınız gelişmiyor, büyümüyorsa, ağaçlarınız kuruyor, yaprakları sararıyor ise, aşırı düzeyde haşare  ve zararlılar  ile  mücadele etmek zorunda  kalıyorsanız, bütün bu sorunları rahatlık ile  çözebileceğiniz gibi   badem yetiştiriciliğini çok daha  kolay ve  iyi  bir  şekilde yapabilmeniz için REKOR GELİŞİM kullanmalısınız. Aşağıdaki videoları izlediğinizde konunun önemini daha  iyi anlatabilmiş olacağız.  Rekor Gelişim Broşür için tıklayınız.   Online  Sipariş Hattı  023 364 22 22 

 

İletişim

Badem Anadolu’da en eskiden beri yetişen meyve türlerinden
birisidir. Ülkemizde kapama badem
bahçeleri 2010 yılından sonra daha çok tesis edilmeye başlanmıştır. Özellikle ceviz üretimindeki hızlı artışın arkasından suya daha az ihtiyaç duymasından dolayı çoğu yerde cevize bir alternatif olarak dikilmeye başlanmıştır. Eskiye nazaran düzenli bakımı yapılan emek harcanan ve son derece kaliteli badem üretiminin yapılabildiği yapıldığı bir duruma doğru gidiyoruz. Yine az önce belirttiğim gibi cevize alternatif diye söylesem de sadece daha su olan yada su olmayan yerlerde üretiliyor desek de ceviz bahçelerinin bir çok yerdeki düşük verimleri de insanları yine kabuklu bir meyve olan badem ağacı üretimine sevk etmiştir. Yaş sebze ve meyvelere nazaran saklanabildiği için pazarlama da sorun yaşamadan üreticinin istediği fiyatlardan satılan ürünlerden birisidir badem, dolayısıyla badem yetiştiriciliği de her geçen gün artmaktadır. En fazla badem üretimi yapan
ülkeler ABD, İspanya, İran, Fas olarak sıralanmaktadır.

Bademler pomolojik olarak ikiye ayrılır:
1- Acı bademler
2- Tatlı bademler
Acı Bademler: Siyanidrik asit içerdiklerinden acıdırlar ve
fazla alındığı zaman zehir etkisi gösterebilirler. Badem
yağı çıkarmak için kullanılırlar.
Tatlı Bademler: El, diş, sert kabuklu ve taş bademler
olmak üzere dört gruba ayrılırlar. Kabuğun kalınlığı
arttıkça randıman düşmektedir. Tabii ki kabuk kalınlığı daha iyi bir gübreleme ile daha incelebilir ve badem randımanı da artabilir, daha yüksek fiyattan satılabilir.

DÖLLENME BİYOLOJİSİ:

Ticari badem çeşitlerinin çoğu kendine kısırdır. Yani erkek badem ağacı diye tabir edilen tozlayıcı çeşit olmadan meyve veremez.
Bademde yeterli tozlanma tozlanma döllenme olmazsa verim çok düşer. Bu sebeple en az 2–3 çeşit bademle bahçeler tesis edilmelidir. Bu çeşitlerin çiçeklenme zamanları çakışmalı, çiçek tozları karşılıklı uyuşmalı ve çeşitlerin bahçe içine yerleşmelerine dikkat edilmelidir. Badem bahçelerinde çiçek tozlarının bir çeşitten diğerine taşınması esas olarak arılar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Bahçelerde iyi bir tozlanma için 10 dekara 5–8 adet kovan yerleştirilmelidir. Arılar hava sıcaklığı 12 ºC’nin üstüne çıktığı zaman uçmaya başlamaktadır. Badem yetiştiriciliğinde bahçelerde bol arı bulundurulmasının ticari badem yetiştiriciliğinin vazgeçilmezi olduğu unutulmamalıdır. bu yüzden arıcılık desteklenmeli arıların ölmesini minimize edecek en aza indirecek şekilde çareler aranmalıdır.